Introductie

Rotterdamse School! Het leuke van Rotterdam is dat je er altijd discussie zal hebben: 'Is dit nou wel of niet... etc'. Zeg het maar: Americana? Art deco? Amsterdamse School?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Atlantic Huis, Rotterdam
Adres(sen) Westplein 51
Postcode(s) 3016 BM
Plaats (provincie) Rotterdam (Zuid Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever W.A.M. Daniël, H.F. Kerstens
Oorspronkelijke functie Bedrijfsverzamelgebouw
Betrokken architect(en) P.G. Buskens
Andere betrokken kunstenaars Willem Brouwer, Hans Basart
Aanvang en oplevering 1928 - 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513903

Achtergrond

Het gebouw is als bedrijfsverzamelgebouw gebouwd: kantoren, winkels en opslag. Het pand, gebouwd in opdracht van W.A.M. Daniël (1862-1939) uit Den Haag en H.F. Kerstens (1891-1948) uit Rotterdam, was een van de eerste gebouwen met een parkeergarage. Architect P.G. Buskens heeft inspiratie opgedaan in Amerika, waarop de handel vanuit het gebouw gericht was. Het gebouw was een voorloper qua programma en qua constructie.

Exterieur

Het U-vormige gebouw ligt met de ontsluitende gangen rond een witte binnenhof. Daardoor is het heel licht van binnen. De handel en de maritieme bestemming zijn gesymboliseerd door de beelden van Hermes te midden van wolkenkrabbers en Neptunus. Het gebouw heeft een betonskelet en een gemetselde gevel. Prominent gelegen aan het einde van Parklaan en bij de Veerhaven. Voor Rotterdamse begrippen een exuberant gebouw en zeker niet in de traditie van Zakelijkheid en Constructivisme. Modern, maar niet modernistisch.

Interieur

De lichte gangen, de fraaie trapornamenten, de gebrandschilderde ramen (afkomstig uit het atelier Basart en Sloette uit Den Haag) en de mooi betegelde vloeren geven het een voornaam innerlijk.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is vrij onlangs geheel gerestaureerd. Het herbergt winkels en een café op de begane grond en luxe appartementen op de verdiepingen.

Links

1. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/513903
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantic_huis
3. http://www.architectuurinrotterdam.nl/building.php?buildingid=19&lang=nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het Hurks Genootschap had deze verrassing opgenomen in haar Rotterdamse excursieprogramma. We werden er rondgeleid door architect Jeroen Hoorn die de restauratie heeft begeleid.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

geplaatst door Richard Keijzer op 1 januari 2015 om 13:50:

Het geen 'echte' Amsterdamse School, het schurkt er wel tegenaan. Reden: de ramen zijn wel breder dan hoog, maar alleen op de (minst dragende) bovenste verdiepingen. Een echt AS-pand zou overal dergelijke ramen hebben, dankzij de stevige betonnen binnenconstructie. Het lettertje op de gevel is echt Rotterdams. Het is gemaakt in 1925 en gebruikt voor onder andere een folder van de VVV. De Cruise Terminal Rotterdam heeft deze letter ook, besteld voor een niet genoemd bedrag bij een reclamebureau. Ik heb ze fijntjes verteld dat ze besodemieterd zijn, het ontwerp bestond al.

geplaatst door Wim Jacobs op 11 januari 2015 om 19:20:

Richard, zo absoluut kun je dat toch niet stellen, van die raamverhoudingen. Kijk eens naar het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Het gebouw is van 1928-1930, toen werd de AS overal strakker, om uiteindelijk te verdampen. Iets anders: gelet op functie, plattegrond en technisch vernuft is het een echte voorloper van het Groothandelsgebouw, naast Rotterdam CS. In die zin een heel modernistisch gebouw dus.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text


BESbswy