Introductie

Het complex Grote Havenbrug te Leiden bestaat uit een brug, een bruchtwachtershuisje met politiepost en een transformatorhuisje met urinoir. Het complex is gebouwd tussen 1929 en 1930 door G. van der Mark en Chr. C. van der Vlis, ambtenaren bij de Dienst Gemeentewerken.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Grote Havenbrugcomplex, Leiden
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Havenplein 3
Postcode(s)
Plaats (provincie) Leiden (Zuid Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente overig
Betrokken architect(en) Chr. C. van der Vlis, G. van der Mark
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1929 - 1930
Huidige eigenaar
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 515019, 515020, 515021

Achtergrond

Op het punt waar in Leiden de Herengracht overgaat in de Oude Herengracht, tussen Havenplein en Haven, werd In 1879 een ijzeren draaibrug aangebracht, die in 1893 werd vervangen door een wijdere dubbele ophaalbrug. In 1927 werd besloten een rolbasculebrug te bouwen, die tussen 1929 en 1930 werd gebouwd. De brug werd op 3 december in gebruik genomen voor het verkeer; in datzelfde jaar moest het houten wegdek nog worden vernieuwd.

Exterieur

De onderbouw van de rolbasculebrug bestaat uit een kelder van gewapend beton, de bovenbouw uit geklonken ijzeren liggers met een geasfalteerd houten dek. De landhoofden zijn van stampbeton, bekleed met graniet en rode baksteen. Drie van de kademuren van de landhoofden zijn gebogen, één vormt een rechte lijn. Trappen in de ronding van het landhoofd tussen de brug en het transformatorgebouw met urinoir verschaffen toegang tot een ingang van de kelder onder de brug. In de kelder bevindt zich het tegengewicht van de rolbascule. Amsterdamse School-kenmerken van brug met huisje en politiepost zijn de smeedijzeren trapleuning, het hekwerk op de brug, de twee dubbele sluithekken en relingen op bollen op de kademuren, Het metselwerk heeft zowel staande als liggende verbanden.

Geruwde en gebeeldhouwde granieten blokken dienen als schampstenen, dekstenen en sierstenen. Decoratieve smeedijzeren houders van de oorspronkelijke lantaarns op landhoofden direct naast brug. Het wapen van Leiden en "AO 1930" staat in keramische tegels in de muur tussen de brug en het transformatorgebouw met urinoir. Aan de waterkant is in granieten blokken de inscriptie "Groote Havenbrug" aangebracht.

Recente ontwikkelingen

De lantaarns zijn in 1996 weer opnieuw geplaatst. De leuningen waren lange tijd wit geschilderd, maar dit was niet de originele kleurstelling. Na kleurenonderzoek

Gebruikte bronnen

1. RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), (2000), Monumentaanwijzing Complexnummer: 515018.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/51026
2. https://www.monumenten.nl/monument/51027
3. https://www.monumenten.nl/monument/51028
4. https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/vondst-van-de-week/562-vvdw35-de-grote-havenbrug-onder-de-microscoop
5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Havenbrug

Ingezonden door: Johan van Zegveld

Johan van Zegveld

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.