Introductie

Glas-in-loodkunstenaar en -atelier Willem Bogtman in Haarlem.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Willem
Achternaam Bogtman
Geboortejaar 1882
Sterftejaar 1955
Geboorteplaats Bergen
Kwalificaties Glaskunstenaar, Ontwerper

Biografie

Willem Bogtman (Bergen (NH), 27 februari 1882 – Haarlem, 24 september 1955) was een Nederlandse grafisch ontwerper, glasschilder, monumentaal kunstenaar, glazenier en vervaardiger van mozaïeken.

Bogtman volgde een opleiding voor rijtuigschilder en daarna de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en ging in Steenwijk lesgeven als leraar tekenen. Hij werkte daar ook als ontwerper voor de Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek (ESKAF). Na zijn huwelijk met de Steenwijkse Grietje Wicherson wordt hij leraar tekenen in Haarlem. In 1912 begint hij aldaar een atelier voor glas in lood en gebrandschilderd glas.

De grote doorbraak in het werk van Bogtman was de gigantische opdracht voor het maken van een overkapping van het Scheepvaarthuis te Amsterdam. Deze overkapping is 106 m² groot. Veel grote opdrachten volgden, met name van rederijen (luxe passagiersschepen). Hij legde zich steeds meer toe op het ontwerpen van ramen en lampen, die overal in Nederland te vinden zijn. Er zijn meer dan 4500 ontwerpen bekend.

De naam van Bogtman is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse School. De ramen en lampen leenden zich goed voor de typische kleuren- en vormentaal van deze stroming. Vele particuliere villa's uit die tijd hebben één of meer ramen van Bogtman, onder meer in Bergen aan Zee (Huize Glory, voorheen 'Villa Russenduin'), Haarlem, Heemstede en Amersfoort. Behalve in het Scheepvaarthuis zijn grote ensembles naar ontwerp van Bogtman te vinden in de Rav Aron Schuster Synagoge in Amsterdam (architect Elte) en in de Remonstrantse kerk Vrijburg (architect Roodenburgh). In Bergen aan Zee voerde hij voor het Vredeskerkje ramen naar ontwerp van G.F. la Croix uit. In Steenwijk zijn diverse panden voorzien van glas in lood van Bogtman. Het voormalige Zeemanshuis in Amsterdam heeft ook meerdere ramen uit het atelier, evenals het voormalige café-restaurant Dorrius.

De duizenden ontwerpen en het bedrijfsarchief met alle opdrachten van het glas-in-loodatelier zijn in eind 2017 door de familie in beheer gegeven aan het Noord-Hollands Archief te Alkmaar.

Gebruikte bronnen

1. Henk Spreen, Willem Bogtman glazenier (1996).
2. Scheen 1969-1970 , dl. 1, p. 119.
3. Titus M. Eliëns, Marjan Groot, Frans Leidelmeyer, Dutch Decorative Arts (V+K Publishing, Bussum), p. 210.
4. P. M. J. Jacobs, Beeldend Nederland Biografisch Handwoordenboek (1993).
5. Jos de Ley, 'Kunstnijverheidsatelier Bogtman in Hilversum (1917-1935). Ikat-weefsels en gebatikt celluloid'. In Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk nr. 3, 2016.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Bogtman
2. http://www.wieiswieinoverijssel.nl/zoekresultaten/p2/278
3. http://www.bonas.nl/index.php?go=home.showBericht&bericht_id=66&pagenr=
4. http://amsterdamseschool.tumblr.com/post/108072367142/bogtman-glas-in-lood-i
5. https://noord-hollandsarchief.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/502-collectie-bogtman
6. http://www.designhistory.nl/2016/de-rol-en-werking-van-bogtmans-amsterdamse-school-glas-in-lood-een-gelliaanse-verkenning/

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 12 december 2017 om 20:20:

Op 7 december 2017 werden de ontwerpen en het bedrijfsarchief van het glas-in-loodatelier Willem Bogtman bij het Noord-Hollands Archief in beheer gegeven tijdens een feestelijke bijeenkomst met experts uit het vakgebied.De duizenden ontwerpen en het bedrijfsarchief met alle opdrachten van het glas-in-loodatelier zijn tot op heden in bezit van de familie. Deze heeft echter besloten de internationaal unieke Nederlandse collectie in beheer te geven aan het Noord-Hollands Archief. Zie voor het volledige artikel de website van het NHA: https://noord-hollandsarchief.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/502-collectie-bogtman

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text