Introductie

Het Hilversumse 'kunstnijverheidsatelier Bogtman' is gestart door Cornelis Bogtman, broer van Willem Bogtman die in Haarlem een succesvol glasatelier had.

Beschrijving

Cornelis Bogtman (1873 – 1943), een oudere broer van Willem Bogtman, had een verffabriekje in Hilversum dat later is overgegaan in het kunstnijverheidsatelier. Cornelis’ zoon Louis (Laurens) (1901 – 1969), die van 1915 tot 1917 bij zijn oom Willem (de glazenier) had gewerkt, is in dit atelier ontwerpen gaan maken voor klokken, lampen, lampenkappen, tafelkleden, doosjes, meubelen, enzovoort. De producten waren veelal versierd met de batiktechniek. Het atelier heeft gefunctioneerd tot ca. 1935. Alle gezinsleden werkten in het bedrijf. Behalve Louis en zijn ouders waren dit zijn zusters Catharina  en Nelli. Op het hoogtepunt waren er ongeveer tien personeelsleden. Louis heeft als kunstnijveraar de batiktechniek niet alleen op textiel toegepast, maar ook op hout, glas, metaal, celluloid en aardewerk. Daarnaast werden in het atelier kleden in de (dubbele) ikattechniek gemaakt.
In 1999 is in Museum Kranenburgh in Bergen (NH) een expositie geweest over het werk van de ateliers, onder de naam Kunstnijverheid in de stijl van de Amsterdamse School en art deco uit de ateliers van de familie Bogtman. De beide broers Bogtman, Willem en Cornelis, kwamen uit Bergen. Hun vader Albert had daar een huis- en rijtuigschilderbedrijf.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg

Reacties

Geen reacties voor dit thema.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.